Drinkkiklubi.com | Drinkkien valmistus > Baarimestarin välineet
Kotibaarimestarin drinkkiopas ja baarikaappi
   

Baarimestarin välineet

SIVUKOHTAINEN OHJE
Ohje

Sivulla on listattu yleisimmät baarimestarin tarvitsemat välineet drinkkien valmistuksessa. Kunkin kuvan yhteydessä on välineen nimi ja yleinen käyttötarkoitus.

Baarilusikka
BaarilusikkaPitkävartista baarilusikkaa käytät juomien sekoittamiseen sekä kerrosdrinkkien lasiin valuttamiseen. Monessa lusikassa toisessa päässä on nuppi, jota voit käyttää yrttien ja hedelmien survomiseen ja murskaamiseen.
Alkoholimitta
AlkoholimittaJokaisen baarimikon välineisiin tulee ehdottomasti kuulua alkoholimitta. Sen tuleekin olla jokaisen aloittelijan ensimmäinen hankinta. Resepti epäonnistuneeseen cocktailiin on varsin monesti mitan käyttämättä jättäminen. Mittojen koko vaihtelee; Yhdysvalloissa ja Britanniassa on omat mittansa. Suomessa käytetään baarimittoja joiden vetoisuus on 2 cl ja 4 cl.
Pullonavaaja
PullonavaajaMoni kutsuu kunnollista avaajaa baarimikon parhaaksi ystäväksi. Avaajia on monenlaisia, mutta etenkin olutpullonavaajan nopeaan ja helppoon käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Moni valitsee blade-avaajaksi kutsutun pika-avaajan, jolla pullot aukeavat varsin näpsäkästi.

Lisäksi baarimikko tarvitsee viinipullonavaajan. Vaihtoehtoja on monia, joten valitse mieleisesi. Perinteinen kaksisiipinen avaaja on oiva vaihtoehto.
Kaatonokka
KaatonokkaKaatonokka takaa tasaisen ja tarkan kaadon pullosta. Kaatonokkia löytyy nopeina ja hitaina. Hitaita nokkia suositellaan käytettäväksi kirkkaiden ja muiden helposti juoksevien kanssa, kun taas nopeat (halkaisiltaan hieman suurempi kaatopää) soveltuvat esim. likööripullojen seuraksi.

On olemassa myös muovisia kaatonokkia, joita käytetään etenkin likööreiden ja muiden "tahmaavien" alkoholien kanssa.

Kaatonokkia tulisi riittää jokaisen käytettävän pullon nokkaan.
Siivilä
SiiviläAsiaankuulumaton jääpala tai hedelmän siemen voi pilata drinkin maun tai ulkonäön. Boston shakeria käytettäessä sekoitus valutetaan siivilän läpi tarjoilulasiin. Siivilä kiinnittyy shakerin teräsosaan, josta juoma kaadetaan lasiin. Siivilän kierteet pitävät siivilän paikallaan.
Sekoituslasi
SekoituslasiSekoituslasia ja siivilää käytetään silloin kun drinkkiä ei tarvitse ravistaa. Sekoituslasi soveltuu myös Boston shakerin yläosana käytettäväksi.
Ravistin / Shaker
Ravistin / ShakerBaarimestarin tärkeimpiä työvälineitä on kunnollinen ravistin eli shaker. Ravistimia on kolmea tyyppiä: metalliset kaksi- (French Shaker) tai kolmiosaisia ravistimet (Cobbler Shaker) ja Boston shakerit.

Kolmiosainen ravistin koostuu kartion muotoisesta alaosasta, siivilästä ja korkista. Helppokäyttöisenä kolmiosainen ravistin sopii loistavasti kotikäyttöön.

Harvinaisempi ranskalainen shaker koostuu kartion muotoisesta alaosasta ja korkista, joten se edellyttää erillisen siivilän käyttöä.

Boston shaker taasen koostuu kahdesta osasta, teräksestä valmistetusta alaosasta ja sen päälle painettavasta sekoituslasista. Boston shaker soveltuu isompien juomasekoitusmäärien valmistukseen ja sellaisen bongaat todennäköisesti ammattibaarimikkojen välineistöstä. Boston shaker edellyttää erillisen siivilän käyttöä.
Survin
SurvinSurvimella murskataan mm. limetit, yrtit ja sokeripalat. Drinkkejä, joissa tarvitset survinta, ovat muun muassa Caipiroska ja Mojito.
Muut välineet
Muut välineetMuita hyödyllisiä, mutta ei kuitenkaan välttämättömiä, työvälineitä ovat mm. jääkauha, sitrusmehupuristin ja jääpala-astia.